[RM2K] - Wyspa Bohaterów

Tutaj znajdziesz wszystkie projekty, które są w trakcie tworzenia. Nie są ukończone, ale już mają grywalną formę (wersje demo).
Awatar użytkownika
Roksa

[RM2K] - Wyspa Bohaterów

Post autor: Roksa »

TYTUŁ: Wyspa Bohaterów
GATUNEK: RPG
AUTOR: Roksa
SILNIK: RM2K
WERSJA: DEMO
JĘZYK: Polski
Gra RPG osadzona na tajemniczej wyspie. W niewyjaśniony sposób trafiasz do świata, którego historia zapisana jest w kamieniu i ludziach.
Rozwijając swoją postać, stopniowo odkrywamy sekrety wyspy i przygotowujemy się na wyzwania, jakie stawia świat.

Lista mechanik:
- zmieniony system levelowania postaci z rozdawaniem punktów statystyk
- pasek EXP, wypełniający się wraz ze zdobywanym doświadczeniem
- skillowanie trzech rodzajów broni
- otwieranie zamków za pomocą wytrychów, z różnym poziomem trudności
- własne MENU, z szybkim podglądem statystyk postaci, różnymi dziennikami, bestiariuszem oraz zapiskami z przeszłości (echa kamieni)
- umiejętności przypisane do konkretnego typu broni
- zmiana pogody wpływa na zachowanie świata i potworów
- pewnie jest tego więcej, ale to raczej tyle z tych ważniejszych :)

Spoiler:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Od autora: Jest to pierwszy mój projekt w który wkładam tyle pracy. Spisywanie postaci, fabuły i całego lore jest zwyczajnie
bardzo przyjemnym zajęciem. Wymyślanie i szkicowanie potworów, aby pasowały do stworzonego przeze mnie
świata wyrwały mi z kalendarza kilka tygodni. Nie jestem grafikiem, ale staram się jak mogę, aby potwory oraz
menu wyglądały przyjemnie dla oka.
Wklepywanie wszystkiego w program, który nie obsługuje skryptów bywa męczące, ale satysfakcja jaką daje działająca mechanika jest bezcenna.
Stworzenie tego zajęło mi plus/minus pół roku. I jest to dopiero wersja demo. Najważniejsze już jest, czyli systemy i mechaniki. Pozostaje robić historię...

Każdy feedback i komentarz będzie dla mnie ogromnie pomocny przy dalszym rozwijaniu gry.

Link do pobrania dema: [Link aktywny po zalogowaniu]

Kilka poprawek, mniejsze HP potworków, zwiększony drop, poprawienie celności i wcześniejszy skill.
[Link aktywny po zalogowaniu]

Awatar użytkownika
Reptile

Re: [RM2K] - Wyspa Bohaterów

Post autor: Reptile »

Wiele rzeczy uwzględniłem już w recenzji, ale tutaj podam swoje przemyślenia. :D

(1) Wer.1.0, gdzie był bardziej wymagający grind, mi osobiście odpowiadało.

Dlaczego: ZMUSZA TO gracza, do konkretnego działania; zastanowienia się, w którą stronę rozwijać postać. Gracz musi nad tym pracować i przemyśleć sprawę, a nie (jak w większości grach) ładuje na ślepo, "enter enter enter - atak atak atak - do przodu".

Nie nagradzać specjalnie (dodatkowy wymuszony drop), nie prowadzić za rączkę.

(2) Widzę że wersja demo "2.0" (czy 1.2, wszystko mi jedno, chodzi o tę z drobnymi poprawkami) - zrezygnowała z opcji "mapy świata" (tak mi się wydaje), ale za to dorzuciła więcej map, które wymagają zdecydowanie poprawek, rozbudowania, gdyż ewidentnie widać, że są niedokończone.

(3) Dziennik; świetna sprawa, ładnie przedstawione wszystko jest. Bestie, notatki, ale tutaj też można by było wprowadzić odrobinę "poprawek", dla wygody gracza.

Póki co nie jest za wygodne to że jest wszystko wyświetlane na oknie wiadomości i w sumie... tak jak teleporty w kapliczkach,
gdy chcesz zrobić teleport, to pyta się system: gdzie chcesz się przeteleportować i zadaje ci pełno pytać,
Miejsce A? TAK/NIE
Jeżeli nie
No to może Miejsce B? TAK/NIE
OK, no to chcesz może Miejsce C? TAK/NIE

Zamiast tego lepiej by było zrobić jakby wyświetlenie 1 obrazka, z listą do wyboru, a następnie przy pomocy polecenia wybrać "numer" co ma zostać wyświetlone.

Takie coś zastosowałem w poradzie CMS
> [Link aktywny po zalogowaniu]

OK, jakby co nie będę się aż na tyle rozpisywał,
więcej szczegółów możemy kiedyś przy herbacie omówić jak będziesz miał ochotę.

Ogólnie dobrze mi się grało, projekt ma potencjał,
ma klimat, jest ciekawy. Śmiało rozwijaj ten projekt.
Dobra robota ;)

ODPOWIEDZ