W pełni o demie wypowiem się jak przejdę fabularkę, ale już obecnie mogę bardzo wiele chwalić i szczerze zachęcić każdego, kto lubi crpegi, do zagrania. Gra oferuje naprawdę dużo i jest na prawdę przyjemna. Nie z każdą decyzją podjętą przez autora się zgadzam, ale szanuje większość. Z przykładów mogę podać punkty cechów rodowych, których przyrost nagle się zmniejsza. Osobiście, jeśli już, dałbym stopniowy spadek przyrostu punktów, no ale tak jak mówię, szanuje. Zresztą, pewnie już by to zbyt dużo w balansie zmieniło, by dać tak dużą, co by nie było, zmianę. Fabularnie jest lekko chaotycznie, ale nie ma tego złego. Jest po prostu dobrze. Choć czuć, że tu można było to zrobić znacznie lepiej. No ale gra nadrabia w polu rozgrywki. Jakie mechaniki nam oferuje? Dość przyjemny ABS, rzemiosło, system potrzeb i chorób, trzy systemy rozwoju postaci (statystyk, cech rodowych i mistrzostw), alchemie, trochę zadań i sekretów, parę zdarzeń zależnych od kalendarza, system dnia i nocy, różne dni tygodnia, które dają różne premie. A to i tak nie wszystko. Pewnie jeszcze dużo mógłbym wymienić, a i tak sam pewnie wszystkiego nie znam. Jednak spokojnie, jeśli ktoś czytając to czuje się przytłoczony ilością mechanik - gra nie jest inwazyjna, a poziom trudności „średni" jest dobrze zrównoważony. Mechaniki są (w większości, ja do dziś np. nie wiem co dają konstelacje, poza osiągnięciem) dobrze wytłumaczone, a po świecie gry są dobrze rozprowadzone, w ten sposób, że osobiście nigdy nie czułem się przytłoczony. Świat w demie jest średniej wielkości, jednak nie odbiera mu to ze szczegółowości. Mapping miast to naprawdę dobry kawał roboty. Ciężko mi narzekać na pustynie, te z samej nazwy są „puste", więc powiem, że spełniają swoje rolę. Wnętrza są też szczegółowe i dobrze zrobione. Natomiast pewnym minusem są interakcje z npcami, te są często powtarzalne. W tej kwestii gra jest ściśle laboratoryjna. Albo NPC jest oznaczony i coś wnosi do świata, albo (w większości) można go spokojnie pomijać.
No ale dość, tak jak mówię, pełną wypowiedź dam jak przejdę. No i trochę bardziej uporządkowaną, bo na razie jest lita, chaotyczna ściana tekstu.
I zapodaje najnowszy odcinek. Będę je aktualizował/postował co ileś odcinków.