===========================================================
VIRTUA TWIERDZA
PRZYGODY REDAKTORÓW TWIERDZY W ŚWIECIE RM'a
Gatunek: Survival / RPG
Język: Polski
Pierwszy taki projekt na Polskiej Scenie RMa, przedstawiający przygody
redaktorów Twierdzy Rpg Makera. Historie, co prawda są fikcyjne, lecz w
pewnych momentach (dialogi między bohaterami, lub wydarzenia)
w mniejszym lub większym stopniu, nawiązują do wydarzeń które
faktycznie miały miejsce.
Projekt Virtua Twierdza został zainicjonowany przez Burgunta i pierwszy odcinek
ukazał się w dniu 13 Lipca 2006 roku. Pierwszy odcinek został bardzo pozytywnie odebrany,
co poskutkowało kontynuacją projektu i w krótkim czasie na stronę trafiały
kolejne odcinki z życia redaktorów. Virtua Twierdza, wyróżnia się na tle pozostałych projektów
ze względu na swoją nietypową formę, ponieważ w momencie swojej premiery,
była to pierwsza (gra) na Polskiej scenie RMa zbudowana w formie filmu/epizodu,
który gracz może tylko oglądać, a cały mechanizm w projekcie opiera się na samowolnym
funkcjonowaniu gdzie bohater nie ma kompletnie wpływu na rozwój wydarzeń.
Gry/Odcinki z serii Virtua Twierdza, posiadają zestaw oryginalnych grafik przedstawiających
bohaterów odcinka, które sa rysowane przez Autorów danego epizodu,
lub w momencie kiedy odcinek tworzy osoba z poza redakcji, jeden z redaktorów
podmieni charsety na te które są przypisane dla danego redaktora.
Projekty z serii VT tworzone są przeważnie w wersji RPG Makera ME,
ponieważ od samego początku serii zasoby na potrzebu odcinków, (mam tutaj na myśli grafiki),
tworzone są właśnie dla ww. wersji makera i jest to już swoistego rodzaju tradycja iż projekty
z VT, tworzone są w RPG Makerze ME
Jest to nietypowa gra w RPG Makerze 2003 (ME).Ma ona formę krótkiej historyjki do oglądania.
Przedstawia ona różne losy naszej redakcji w świecie RPG Makera w formie filmu.
Wydarzenia w odcinku mogą nawiązywać do tych które faktycznie miały miejsce, ale też
nie muszą i tutaj każdy twórca odcinka ma wolną rękę, więc jesteś zdany tylko na swoją
wyobraźnie i to Ty decydujesz co stanie sie ze światem i jego bohaterami w trakcie
oglądania Twojego odcinka.
Projekt VT liczy dzisiaj ponad 13 lat, można policzyć że średnio każdy z odcinków wychodził
jeden na rok. Dział z projektem Virtua Twierdza został odświeżony i do każdego z odcinków
została przygotowana mini recenzja-prezentacja. Mamy nadzieje że dzięki tej inicjatywie
pojawią się osoby które zechcą tchnąć życie i nowe przygody w bohaterów serii i ujrzymy
niebawem coś świeżego!
Odcinek 9: [Link aktywny po zalogowaniu] |4 min, 32 sek. | - Adeq
Odcinek 8: [Link aktywny po zalogowaniu] |10 min, 17 sek.| - Marcos
Odcinek 7: [Link aktywny po zalogowaniu] |16 min, 51 sek| -. Rubin
Odcinek 6: [Link aktywny po zalogowaniu] |6 min, 33 sek.|- Makaveli
Odcinek 5 [Link aktywny po zalogowaniu] |6 min, 42 sek.| - Virdos
Odcinek 4: [Link aktywny po zalogowaniu] |15 min, 41 sek.| - Glock
Odcinek specjalny [Link aktywny po zalogowaniu] |6 min, 57 sek.| - Kspark
Odcinek 3: [Link aktywny po zalogowaniu] |10 min, 11 sek.| - Reptile
Odcinek 2: [Link aktywny po zalogowaniu] ??? |???| - ???
Odcinek 1: [Link aktywny po zalogowaniu] |11 min, 23 sek.| - Burgund
Po więcej informacji proszę przejść do działu na stronie głównej:
[Link aktywny po zalogowaniu]
[PROJEKT - ME] Virtua Twierdza
Re: [ME] Virtua Twierdza
Kocham Virtua Twierdzę - co najmniej raz w roku odpalam sobie wszystkie odcinki i oglądam ponownie. Mój ulubiony to Archiwum.
Wszystkie mają jakiś urok.
Chętnie bym obejrzał. Odcinek nawiązujący do scenowych wydarzeń to byłby kosmos
Wszystkie mają jakiś urok.
Chętnie bym obejrzał. Odcinek nawiązujący do scenowych wydarzeń to byłby kosmos
Re: [ME] Virtua Twierdza
Virtua Twierdza to chyba była jedna z pierwszych rzeczy, która przykuła moją uwagę na Twierdzy. Wisiało to jako osobny projekt, kilka odcinków, pomimo, że prawie w ogóle na tym etapie nie znałem postaci, potrafiło wywołać uśmiech na mojej twarzy. Sam koncept myślenia bardziej "poza pudełkiem" (hej, to są krótkie historyjki, a nie gra) też pozytywnie na mnie wpłynął, tbh. Pamiętam, jak Reptile chciał wywalić ten dział (albo przenieść w mniej widoczne miejsce), bo tylko zajmował miejsce jakimiś starociami o które nikt już nie dba. Jak widać... kilka osób VT jeszcze obchodzi
Zawsze wyobrażałem sobie, że drugi odcinek był przygotowany przez Viśniewskiego i dlatego nie trafił nigdy na stronę .
Swoją drogą, mam gdzieś na backupie nie dość, że zaczęte... próby zrobienia własnego odcinka, a także "zremasterowane" mapy w RPGXP. Tileset jednak wybrałem taki sobie, a z "Virtu@ Twierdza 2" nic nie wyszło. Może to i lepiej trzymać się starego formatu.
Zawsze wyobrażałem sobie, że drugi odcinek był przygotowany przez Viśniewskiego i dlatego nie trafił nigdy na stronę .
Swoją drogą, mam gdzieś na backupie nie dość, że zaczęte... próby zrobienia własnego odcinka, a także "zremasterowane" mapy w RPGXP. Tileset jednak wybrałem taki sobie, a z "Virtu@ Twierdza 2" nic nie wyszło. Może to i lepiej trzymać się starego formatu.
Re: [PROJEKT - ME] Virtua Twierdza
Przyznam szczerze że pierwszy raz miałem styczność z takim projektem.
Myślałem że to będzie gra w której wystepują redaktorzy Twierdzy jako bohaterowie, a się okazało że to jest jakiś film - kompletnie się tego nie spodziewałem i byłem pozytywnie zaskoczony.
Obejrzałem wszystkie odcinki i wszystko poszło jednym tchem, bardzo wciągające i nie ukrywam że chciałbym zobaczyć jakiś nowy odcinek z tej serii.
Świetny pomysł no i oryginalność. Bo tylko Twierdza ma coś takiego i Twierdza jako pierwsza wymyślała takie zastosowanie ;]
Zawsze to zwracąło moją uwagę na Twierdzy, ale nigdy nie miałem okazji się do tego zabrać, a tutaj taka niespodzianka, szkoda wielka że wcześniej tego nie zauważyłem.
Myślałem że to będzie gra w której wystepują redaktorzy Twierdzy jako bohaterowie, a się okazało że to jest jakiś film - kompletnie się tego nie spodziewałem i byłem pozytywnie zaskoczony.
Obejrzałem wszystkie odcinki i wszystko poszło jednym tchem, bardzo wciągające i nie ukrywam że chciałbym zobaczyć jakiś nowy odcinek z tej serii.
Świetny pomysł no i oryginalność. Bo tylko Twierdza ma coś takiego i Twierdza jako pierwsza wymyślała takie zastosowanie ;]
Zawsze to zwracąło moją uwagę na Twierdzy, ale nigdy nie miałem okazji się do tego zabrać, a tutaj taka niespodzianka, szkoda wielka że wcześniej tego nie zauważyłem.
Re: [PROJEKT - ME] Virtua Twierdza
Miałem okazję oglądać Wszystkie odcinki ;]
Jak ktoś napisał z góry, mnie też zawsze intrygował ten projekt Virtua Twierdza na stronce, aż do pewnego momentu, kiedy go pobrałem ;].
Świetna inicjatywa Twierdzy i byłch redaktorów którzy na to wpadli, bo jak widać kilkanaście lat i odcinki Virtuy nadal były tworzone.
Super, humorystyczne podejście, zrobione w postaci filmu ;]
Polecam każdemu ;]
Jak ktoś napisał z góry, mnie też zawsze intrygował ten projekt Virtua Twierdza na stronce, aż do pewnego momentu, kiedy go pobrałem ;].
Świetna inicjatywa Twierdzy i byłch redaktorów którzy na to wpadli, bo jak widać kilkanaście lat i odcinki Virtuy nadal były tworzone.
Super, humorystyczne podejście, zrobione w postaci filmu ;]
Polecam każdemu ;]