[2k3] Imortal (bijatyka)

Tutaj znajdziesz wszystkie projekty, które są w trakcie tworzenia. Nie są ukończone, ale już mają grywalną formę (wersje demo).
Awatar użytkownika
Rubin

[2k3] Imortal (bijatyka)

Post autor: Rubin »

=============================================================== -- -- --
TYTUŁ: Imortal
WERSJA: Demo
GATUNEK: Zręcznościowa/Bijatyka
SILNIK: Rpg Maker 2k3
JĘZYK: PL/ENG
ROZMIAR 9,73 MB
DODATKOWE INFO Nie wymaga RTP!
-- -- --
[Link aktywny po zalogowaniu]
=============================================================== Zrzuty:
Spoiler:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Sterowanie zostało przygotowane tak, aby przypominało klasyczne, proste bijatyki.
STRZAŁKA W LEWO / PRAWO — poruszanie postacią po arenie
STRZAŁKA W GÓRĘ — skok
STRZAŁKA W DÓŁ — unik / szybkie przemieszczenie
Z - podstawowy atak i kombinacje ciosów
X - silniejszy atak i kombinacje ciosów
SHIFT - obrona
2 - superzdolność, dostępna po naładowaniu staminy

Kto z nas nie kojarzy takich klasyków jak Mortal Kombat czy Tekken? Bijatyki od lat należą do najbardziej rozpoznawalnych gatunków gier — prostych do zrozumienia, ale potrafiących zaoferować bardzo dynamiczną i satysfakcjonującą rozgrywkę.
Zacząłem jednak zastanawiać się nad czymś innym: czy podobny projekt powstał kiedyś na polskiej scenie RPG Makera?
O ile mi wiadomo, pełnoprawne podejście do klasycznej bijatyki w RPG Makerze 2003 jest czymś niezwykle rzadkim, szczególnie na naszym rodzimym podwórku. Właśnie to stało się dla mnie największą motywacją. Chciałem sprawdzić, czy silnik kojarzony przede wszystkim z grami RPG można wykorzystać w zupełnie inny sposób.
Tak narodził się IMORTAL — eksperymentalna bijatyka tworzona w RPG Makerze 2003.

Obrazek

IMORTAL od początku był projektem eksperymentalnym.
Jeszcze jakiś czas temu sam nie przypuszczałem, że uda mi się doprowadzić ten pomysł do grywalnej postaci. Pierwsza koncepcja pojawiła się około rok temu, kiedy ponownie przeglądałem stare gry z czasów NES-a i zainteresowałem się klasycznymi bijatykami.
Pomyślałem wtedy:

[ „Dlaczego właściwie nie spróbować zrobić czegoś podobnego w RPG Makerze?” ]
Pomysł początkowo wydawał się dość nietypowy, ponieważ RPG Maker 2003 zdecydowanie nie został stworzony z myślą o tego rodzaju rozgrywce. Mimo to postanowiłem spróbować.
I jak widać — jakoś się udało. =]
IMORTAL nie korzysta ze standardowego systemu walki RPG Makera. Mechanika pojedynków została zbudowana specjalnie na potrzeby projektu i obejmuje między innymi ruch postaci, ataki, kombinacje ciosów, uniki, obronę, staminę, specjalne zdolności oraz przeciwnika sterowanego przez komputer.

Obrazek

Zasady są podobne do klasycznych bijatyk.
Gracz wybiera swojego wojownika, arenę oraz przeciwnika, a następnie rozpoczyna się pojedynek jeden na jednego.
Każda postać posiada własny pasek zdrowia. Podstawowym celem jest atakowanie przeciwnika i doprowadzenie jego punktów HP do zera.
Jeżeli walka odbywa się z włączonym limitem czasu, istnieje również drugi sposób rozstrzygnięcia pojedynku. Po zakończeniu odliczania gra porównuje liczbę pozostałych punktów HP obu zawodników.
Wygrywa postać, która po zakończeniu czasu posiada więcej zdrowia.
W trakcie walki należy więc nie tylko atakować, ale również odpowiednio poruszać się po arenie, wykonywać uniki, bronić się i szukać odpowiedniego momentu na wykorzystanie specjalnej zdolności.

Obrazek

Aktualna wersja IMORTAL jest wczesnym demem, którego głównym zadaniem jest zaprezentowanie stworzonego systemu walki oraz możliwości projektu.
W obecnej wersji dostępne są:
- 3 grywalne postacie, którymi można walczyć oraz przeciwko którym może wystąpić CPU,
- 8 różnych aren,
- 7 aren przeznaczonych do standardowych pojedynków,
- 1 dodatkowa arena wykorzystywana w samouczku,
- przeciwnicy sterowani przez komputer,
- kombinacje podstawowych i silnych ataków,
- skoki, uniki i obrona,
- system staminy,
- indywidualne superzdolności postaci,
- walki z limitem czasu lub bez limitu,
- tryb treningowy,
- samouczek,
- system odblokowywania dodatkowej zawartości.

Obrazek

Obecny kształt IMORTAL należy traktować przede wszystkim jako wczesne demo oraz prezentację stworzonej mechaniki.
Na tym etapie gra nie jest jeszcze ogromnym projektem z dziesiątkami postaci, aren czy rozbudowanymi trybami. Najważniejszym celem było dla mnie sprawdzenie, czy w RPG Makerze 2003 da się stworzyć działającą, dynamiczną bijatykę i wykorzystać ten silnik w sposób zupełnie odmienny od jego pierwotnego przeznaczenia.
Chciałem również zrobić coś trochę innego niż projekty, które zazwyczaj kojarzymy z polską sceną RPG Makera. O ile mi wiadomo, gatunek klasycznych bijatyk był tutaj do tej pory praktycznie niewykorzystywany.
Dlatego właśnie powstał IMORTAL.
Projekt zamierzam dalej rozwijać. W przyszłości mogą pojawić się nowi bohaterowie, kolejne areny, dodatkowe mechaniki, nowe tryby rozgrywki oraz dalsze usprawnienia systemu walki.
Na ten moment jest to dopiero początek — demonstracja pomysłu oraz fundament pod coś większego.
Mam nadzieję, że projekt przypadnie Wam do gustu i pokaże, że nawet ze starego RPG Makera 2003 można jeszcze wycisnąć coś nietypowego. :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Roksa

Re: [2k3] Imortal (bijatyka)

Post autor: Roksa »

Jestem bardzo ciekawy jak to będzie wyglądać i działać!
Powodzenia przy dalszym rozwijaniu projektu ^^

Awatar użytkownika
Rubin

Obrazek
wersja demo już dostępna!

Obrazek
Sterowanie zostało przygotowane tak, aby przypominało klasyczne, proste bijatyki.
STRZAŁKA W LEWO / PRAWO — poruszanie postacią po arenie
STRZAŁKA W GÓRĘ — skok
STRZAŁKA W DÓŁ — unik / szybkie przemieszczenie
Z — podstawowy atak i kombinacje ciosów
X — silniejszy atak i kombinacje ciosów
SHIFT — obrona
2 — superzdolność, dostępna po naładowaniu staminy

Obrazek
Nie cała zawartość gry jest dostępna od samego początku.
Spośród 8 przygotowanych aren, początkowo dostępnych jest 5, natomiast pozostałe 3 należy odblokować w trakcie rozgrywki.
Podobny system dotyczy bohaterów.
Na początku gracz posiada dostęp tylko do jednej grywalnej postaci. Dwóch kolejnych wojowników należy odblokować poprzez dalszą rozgrywkę.
Ma to zachęcać do kolejnych pojedynków i stopniowego odkrywania pełnej zawartości gry.

Awatar użytkownika
Zombik

Post autor: Zombik »

Oki, pograłem i chyba przeszedłem na tyle na ile demko pozwala ponieważ udało mi się odblokować trzecią postać.

Hmm od czego by tu zacząć. Może pozytywnie - podoba mi się pomysł i koncepcja! System menu przywodzi na myśl Tekkena. Fajna opcja treningu jak i przyjrzenia się poszczególnym postaciom. Wielki szacun za umiejętność tworzenia takich menusów. Kurde, musiałbym kiedyś przysiąść i też takie coś zrobić...

Jeżeli o areny chodzi i tła - spoko, chociaż widać, że to AI i żeby nie było nic do AI nie mam, ale obecnie na necie jest duży wysryw różnych plakatów i grafik i wszystkie mają bardzo podobny styl więc rzuca się to w oczy. Wybór doboru lokacji jest całkiem spoko.

Co do postaci no to mamy tu One Piece. Ładne graficzki, chociaż fanem One Piece niestety nie jestem. Jakoś styl tego anime nigdy mi się za bardzo nie podobał. Był mocno przerysowany. Zawsze wolałem te "ładniejsze" bajeczki, albo klasyczne kreski lat 90'. Liczę na to, że zostaną z czasem wprowadzone jakieś inne, własne postaci - oryginalni wymyśleni wojownicy.

No, a jak oryginalni wymyśleni wojownicy to może i fabułka i lore? Maker daje dużą możliwość odgrywania scenek, więc poza samą walką fajnie by było zobaczyć jakieś lore-historiowe wstawki. Coś na zasadzie najnowszego mortal combat, że mamy całą fabułę, w którą wplecione są kolejne walki.

Ogólnie system walki zrobiony jest spoko pod względem wizualnym. Ładnie to wygląda. Ataki wiadomo bardzo podstawowe, ale maker to nie program do bijatyk i tak jest nieźle. Brakowało mi jednak dźwięków tłuczenia wroga wraz z animacjami. Chociażby standardowe dźwięki piąchy z RTP. Takie wiecie by czuć, że obijamy komuś mordę. Obecnie to takie klepanie papieru. Wrogie nijak nie reagują na nasze ciosy. Brak animacji obrywania, ale skoro udało ci się osiągnąć już taki efekt to wierzę, że i animację obrywania da radę ogarnąć wraz z dźwiękami nawalania się po gębach. Nie pogardziłbym też jakąś lejącą się krwią czy... naszymi postaciami, które w miarę jak skraca im się HP to zalewani są krwią, ale to już własne pomysły i wizje.

No, a jak przy walce jesteśmy - no właśnie, fajnie to wygląda, ale póki co bardzo to drewniane. Osobiście sam mam pomysł stworzenia bijatyczki w makerze, może twoja gra doda mi weny, bym się za to zabrał. No i z twoimi umiejętnościami wierzę, że uda ci się podrasować jakoś tę walkę.

Ta póki co jest dosyć chaotyczna, wydaje się, że losowa? Nie mamy pełnej kontroli i ciężko ogarnąć kiedy atak wlatuje lub nie. ### klawisz, a wróg nie traci HP. Z kolei ty tracisz... albo obydwoje tracicie raz ty raz on w dość losowym stylu. Ciężko wykryć kiedy atakować. No i są pewne taktyki. Np 1 i 2 postacią można nawalać cały czas "x", a gdy napełni się pasek rzucać umiejętność i wydaje mi się, że na 80% wygramy walkę. Spamowanie "z" nie jest tak efektywne. Dodatkowo grając tą laską można próbować teleportować się w kółko na środek i uciekać po czym po załadowaniu paska strzelać z umki.

A jeżeli chodzi o 3 postać to wydaje mi się, że póki co jest zbugowana. Nie potrafi się teleportować na środek, a jej "x" nie działa. Można spamować "x" a wróg nie traci nawet milimetra HP. Spamowanie "z" z kolei jest mało opłacalne.

Podsumowując - dobry pomysł! Liczę, że zostanie rozwinięty i dopracowany, wprowadzona zostanie historia, wstawki, lore, no i własne postaci no i wiadomo bardziej dopracowana walka. Będę obserwował postępy i czekał na nowe info!

Awatar użytkownika
Rubin

@Zombik Dzięki za ogranie!

Gra powstała z impulsu i była tylko eksperymentem :). I tak dobrze, że w ogóle to wszystko się rusza i działa. 😅 Generalnie dla testów trochę się pobawiłem i chciałem sprawdzić, co może wyjść, gdy w RPG Makerze 2003 zabierze się za gatunek bijatyk. No i wyszło, jak wyszło. Wiadomka, zawsze można zrobić coś lepiej, ale to tylko mini alpha-demówka.

Tak, faktycznie, jeśli odblokowałeś wszystkie areny i bohaterów, to zaliczyłeś grę na 100%. Dla własnego urozmaicenia możesz później spróbować powalczyć odblokowanymi bohaterami z trzema pozostałymi przeciwnikami, ale to już bardziej według własnego uznania.

Generalnie nie chciałem lecieć na bezczela, że odpalasz grę, wrzuca Cię od razu na arenę i już walczysz. Dlatego dorobiłem menu, panele no i mapkę treningową. Co by nie było, może w przyszłości, jeśli jeszcze coś będę przy tym projekcie robić, to na pewno dojdą nowi grywalni bohaterowie i areny.

Rozmyślałem też nad miniwątkiem fabularnym, w którym „idziesz do przodu” i co jakiś czas musisz walczyć z różnymi przeciwnikami, którzy Cię atakują (jakieś słabsze jednostki), a na końcu czeka Cię walka z jednym z grywalnych bohaterów. No ale to już plany na przyszłość =].

Jeszcze raz dzięki za ogranie! Bo widziałem wczoraj od momemtu ogłoszenia zapowiedzi czekałeś na gierkę. Cieszę się, że jakkolwiek się spodobało. Imortal to mały, eksperymentalny projekt, stworzony z myślą o szybkiej gierce. Może kiedyś uda się go trochę rozwinąć, ale zobaczymy.

Póki co najważniejsze, że w ogóle udało się odtworzyć taki gatunek gry w RPG Makerze 2003. Drewnianie, bo drewnianie, ale jednak się udało! 😇

ODPOWIEDZ